Svarteld

Örskär är en dubbelkajak i handlaminerad glasfiber med synliga linfibrer i toppskiktet. Fibrerna liknar mahogny, med en tydlig och vacker association till klassiska träbåtar. Det finns också en version utan lin, och från 2021 kommer versionen med linfibrer att vakuumlamineras, med lägre vikt som resultat. Kajaken är redan i handlaminerad version relativt lätt för en dubbelkajak för rekreationsbruk, kring 30 kg. Den har släproder, ingen skädda.

Linfibrer i toppskiktet

Kajaken har en ovanlig egenskap: den går att paddla själv i en tredje sittbrunn i mitten, mellan brunnarna för två personer. Den extra brunnen i mitten fungerar som lastutrymme när man är två, och kajaken lastar allt man kan önska. Vi packar mer än många, regelbundet ca 30 kg under våra lägre turer i Östersjön. Vi älskar att laga mat i skärgården med färska råvaror, sover i stort tält eller hängmattor, på tjocka liggunderlag. Kvaliteten på mat och sömn blir lika bra som hemma, plus oslagbara vyer och naturupplevelser.

Tre sittbrunnar, paddla tillsammans eller själv

Just kajak är för oss en fantastisk möjlighet att undvika vikthysterin som är så vanlig under vandring: det går utmärkt att förflytta sig längre sträckor i den vackraste natur vi sett, och ändå inte kompromissa med matupplevelser och sovkomfort. Vi köpte vår Örskär i början av sommaren 2020, och har använt den under året i Gryts och St Annas skärgård, Östersjön. De tre tidigare säsongerna har vi hyrt enkel- och dubbelkajaker i plast och glasfiber.

Stort lastutrymme, våra 30 kg får plats

Med längd 586 och bredd 64 cm är Örskär längre och något smalare än många dubbelkajaker för fritidsbruk, inklusive de flesta som kan hyras. kajaken är stabil; nybörjare kommer inte känna sig obekväma, och den går lugnt och förutsägbart även i grov sjö. Trots bredden och stabiliteten är Örskär förvånande snabb; vi snittar ofta 10 km/h över någon timme i lugn sjö, eller knappt 9 km/h i vind och vågor, med 30 kg packning.

Snabbt ut i skärgården trots stabiliteten

En dubbelkajak är också alltid snabbare än två motsvarande enkla vid samma stabilitet, last och kraft. För oss är det dessutom bättre socialt och praktiskt. Att alltid sitta nära varandra och kunna prata, oberoende av hur mycket den andra vill paddla, är suveränt: delad glädje är dubbel. Att just kunna paddla olika hårt är en välsignelse, båda jobbar precis så mycket som känns rätt för stunden. Resultat: lagom jobbigt, mer fart, mer snack, mer glädje!

Ett socialt fordon

Att lasta upp och ned en kajak från bilen istället för två, är också enklare och snabbare. Samma när det gäller att lägga i och till. Totala vikten för en dubbel är också längre än för två enkla, och förvaringen tar mindre plats. Priset är också markant lägre vid samma kvalitet.

Liten bil, inga problem :-)

Många kajaker har en tendens att gira upp mot vinden; kanske har du paddlat i sidvind, och konstant gett roder åt lä för att hålla rak kurs? Alla hyrkajaker vi använt har betett sig så. Örskär är dock mer neutral: oavsett vindriktning är rodret ofta balanserat, och inga stora roderutslag behövs. Enda undantaget vi upplevt är rejält grov sjö och medvind, där det behövs mer roder.

Ingenting slår solnedgång nära ytan

Örskär har ett ganska lågt förskepp och för, och i just grov sjö slår vågor in över främre brunnen oftare än i de kajaker med klassiskt hög för. Jag föredrar den dock låg; kajaken klyver vågorna istället för att gå upp och ovanför dem, och gången blir jämnare med mindre fartförlust. Med ett tätt kapell, gärna från Reed, är vågorna ändå inte ett problem.

Låg för går genom vågorna

Vi har gjort några justeringar av ergonomin, och de är mer personliga, snarare än generella förbättringar. Jag trivs bra i skålade säten utan ryggstöd, och har monterat en vridsits från Nelo med djupt skålad form, med hjälp av ett eget fäste. Min flickvän föredrar dock standardsätena med ryggstöd.

Vridsits utan ryggstöd är bättre för mig

Jag gillar också pedaler och fotstöd nära mitten, snarare än längs kanterna, och har hittat några från Lettmann som kan monteras direkt i skenan framför, som egentligen är avsett för sätena. Det fungerar för bakre och mittre brunnen, och genom att limma fast en medföljande skena framför främsta brunnen, kan samma fotstöd användas för alla tre platser.

Mittpedaler från Lettmann som alternativ

Vår Örskär går nu också att styra från alla tre brunnar, vilket är mycket enkelt att ordna med ett par extra vajrar och karbinhakar; normalt kan det ske från bakre och mittre platsen. Jag gillar att sitta fram eftersom förskeppet där ger det smalaste isättet av paddeln, och min flickvän vill gärna att jag styr. Vi går ofta in mycket grunt, och grund syns bättre och tidigare från främsta platsen, så styrning där fungerar bättre tycker jag.

Sommarnatt i Östersjön

Sammanfattat är kajaken vacker med trevliga associationer till klassiska träbåtar, stabil och trygg även i grov sjö, kvickare än allt muskeldrivet vi mött på Östersjön den här sommaren, neutral och enkel att styra, och transporterar sjövärdigt allt vi vill lasta till yttre skärgården. Skenorna i durken gör det enkelt att justera ergonomin.

Miljövänlig multifuel-motor ;-)

Att Örskär är tillverkad med linfibrer som är miljömässigt bättre än andra jämförbara kompositer, och att Melker är ett svenskt företag med ett samvete för vår och Östersjöns framtid, är relevant för mig. Men den markant största påverkan för miljön sker genom att använda kroppen istället för en motor; med den här kajaken behöver inte övernattningar i Östersjön utan motor innebära låg komfort. Tvärt om: ingenting smakar bättre än egenlagad mat efter några timmars paddling!

Rörelse är bästa kryddan!